În prezentul articol avem în vedere ipoteza în care nu există un contract scris / semnat între părți, iar facturile nu sunt semnate sau acceptate de către debitor (destinatarul acestora). Practic, răspundem la întrebarea, „ce șanse am la recuperarea creanței în cazul în care nu am contract scris, ci doar facturi nesemnate de debitor?”.
Astfel, în cazul profesioniștilor (SRL, PFA etc.) poți să dovedești creanța / actul juridic cu factura, însă cu condiția ca aceasta să fie acceptată prin semnare de către debitor.
În această ipoteză, factura- în lipsa unui contract, dovedește și constată actul juridic, operațiunea juridică încheiată (produsele vândute, cantitatea, serviciile prestate, prețul lor etc.).
Totuși, o factură nesemnată de primire are potențialul de a dovedi actul juridic (contractul) dintre părți.
Factura nesemnată de către debitor are valoare probatorie dacă (1) este folosită în mod obișnuit în exercițiul activității acestuia și (2) legea nu impune obligativitatea formei scrise pentru probarea contractului. (art. 277 alin. (2) CPC)
În consecință, într-un mod simplist putem afirma că trebuie să dovedești că facturile nesemnate nu reprezintă o excepție în modul în care își organizează debitorul afacerea.
La nivel de principiu, trebuie să dovedești că în relația cu tine sau cu alți parteneri, debitorul își organizează activitatea pe baza facturilor chiar nesemnate, spre exemplu: au fost cazuri când a acceptat tacit facturile nesemnate prin plata lor.
Evident, soluțiile diferă de la caz la caz, însă la nivel de principiu acestea sunt condițiile în care o factură nesemnată de debitor poate fi valorificată în cadrul unui litigiu.
Opinăm că și în cadrul ordonanței de plată ar fi posibilă recuperarea creanței în lipsa unui contract sau a unei facturi nesemnate, deși practica judiciară tinde a nu aplica art. 277 CPC considerând că ordonanța de plată impune condiții mai riguroase față de procedura de drept comun. Pentru mai multe detalii despre ordonanța de plată.
Ca și concluzie, factura nesemnată de debitor, sau orice alt înscris nesemnat are potențialul de a dovedi contractul / actul juridic dintre părți. Important de precizat este că aceste argumente sunt aplicabile în cazul oricărui înscris nesemnat, dar care îndeplinește cele două condiții amintite anterior.