Laurentiu-Paul POP | Avocat Timisoara | beyondlegal

drept comercial.

Ce reprezintă dreptul comercial sau societar?

Dreptul comercial are în vedere raporturile dintre profesioniști. Prin profesioniști înțelegem persoanele juridice, sau după caz, persoanele fizice supuse înregistrării la registrul comerţului (PFA, II, IF). 

Dreptul societar are în vedere modul în care sunt înființate, funcționează și sunt organizate societățile comerciale. 

Când vorbim de dreptul comercial sau societar avem de-a face cu noțiuni și mecanisme complexe ce necesită o cunoaștere aprofundată a principiilor ce stau la baza Legii 31/1991 dar și  o gândire strategică și creativă necesară oricărui avocat specializat în dreptul comercial sau societar.

servicii oferite:

întrebări frecvente.

Ce pot face dacă există neînțelegeri grave între asociați care împiedică funcționarea societății?

Pe lângă posibilitatea retragerii tale din societate, poți să apelezi și la instanța de judecată în vederea dizolvării societății (SRL) în conformitate cu art. 227 lit. e) din Legea 31/1990.

Care este cea mai eficientă metodă de recuperare a creanțelor?

Cea mai eficientă metodă de recuperare a creanțelor este procedura ordonanței de plată. Este o metodă rapidă, ieftină și implicit eficientă de a obține un titlu executoriu. Pentru detalii suplimentare citește acest articol.

 

Pentru că instanțele sunt riguroase cu analiza ordonanțelor (ex: unele instanțe resping ordonanțele ce au la bază facturi nesemnate de debitor) eficiența acestei metode este condiționată de folosirea ei în cazurile „corecte”.

 

Astfel, procedura ordonanței de plată presupune o procedură simplificată care are o taxă de timbru fixă de 200 lei și se judecă de urgență.

 

Ca și condiție este necesar să fie vorba despre o creanță constând într-o sumă de bani și să fie certă, lichidă și exigibilă.

 

NB! Dacă aveți o factură nesemnată de destinatar (neacceptată) există șansa să fie respinsă ordonanța dacă nu invocați argumente suplimentare (practica sau uzanțele între societăți, etc.)  Citește acest articol pentru mai multe detalii.

 

Cum pot să mă retrag dintr-un SRL?

Asociatul se poate retrage din societate în următoarele cazuri:

 

a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;

 

b) cu acordul tuturor celorlalți asociați;

 

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.

 

De precizat că drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părțile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaților ori de un expert desemnat de aceștia sau, în caz de neînțelegere, de tribunal.

Cum poate fi exclus un asociat dintr-un SRL?

Excluderea se pronunță prin hotărâre judecătorească la cererea societății sau a oricărui asociat în următoarele cazuri:

 

  • intervine fără drept în administrarea societății
  • întrebuințează, fără acordul celorlalți asociați, capitalul, bunurile sau creditul societății în folosul său
  • participă, fără consimțământul celorlalți asociați, ca asociat cu răspundere nelimitată, în alte societăți concurente
  • asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
  • dacă asociatul este în stare de faliment sau devine incapabil
  • asociatul administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
Este valabil contractul nesemnat în activitatea afacerii mele?

Pe scurt și în principiu, da, conform Codului de procedură civilă, înscrisul nesemnat are valoare probatorie dacă este folosit în mod obișnuit în exercițiul activității tale. Legea are în vedere că rapiditatea circuitului comercial impune lipsa unor formalități excesive, astfel că poți dovedi un contract cu diverse alte acte sau fapte juridice (facturi, registre contabile etc.)

 

Ca excepție, nu are valoare probatorie înscrisul nesemnat în cazul în care legea impune obligativitatea formei scrise pentru probarea lui.

Ce este ordonanța de plată ?

Procedura ordonanței de plată presupune o procedură simplificată pentru obținerea unui titlu executoriu pentru o creanță certă, lichidă și exigibilă constând într-o sumă de bani. Pentru detalii suplimentare citește acest articol.

 

Această procedură are taxă de timbru fixă de 200 lei și se judecă de urgență.

 

Reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de recuperare a creanțelor.

 

NB! Dacă aveți o factură nesemnată de destinatar (neacceptată) există șansa să fie respinsă ordonanța dacă nu invocați argumente suplimentare (practica sau uzanțele între societăți, etc.)

Ce este contractul de prestări servicii?

Contractul de prestări servicii este contractul prin care o parte, denumită prestator, se obligă să presteze anumite servicii unei alte părţi, denumite beneficiar, în schimbul unui preţ

Ce fac dacă nu am contract scris?

La nivel de principiu contractul este valabil chiar dacă nu are o formă scrisă, însă în acest caz este mai greu de dovedit existența acestuia. Există însă situații în care poți să dovedești existența unui contract cu alte mijloace de probă (martori, corespondența dintre părți).

Se poate încheia un contract fără ca cealaltă parte să-l semneze?

La nivel de principiu, da, în conformitate cu art. 1186 Cod Civil contractul se consideră încheiat în momentul în care destinatarul ofertei săvârşeşte un act sau un fapt concludent, fără a-l înştiinţa pe ofertant, dacă, în temeiul ofertei, al practicilor statornicite între părţi, al uzanţelor sau potrivit naturii afacerii, acceptarea se poate face în acest mod.

Are valoare probatorie factura nesemnată de destinatar în lipsa unui contract?

Da, factura chiar nesemnată de către destinatar poate avea valoare probatorie dacă este folosită în mod obișnuit în exercițiul activității acestuia și legea nu impune obligativitatea formei scrise pentru probarea contractului. 

 

Pentru detalii citește acest articol.

 

Bază legală: Art. 277 alin 2 din Codul de procedură civilă.

Este de ajuns dacă am factură dar nu am contract?

La nivel de principiu da. Fie că este semnată sau nu de către destinatar, factura are potențialul de a dovedi contractul și implicit raportul juridic dintre părți.

Alte întrebări?

Te așteptăm să ne contactezi, prin orice mijloc de comunicare, oricând, de oriunde.