Laurentiu-Paul POP | Avocat Timisoara | beyondlegal

drept comercial.

Ce reprezint─â dreptul comercial sau societar?

Dreptul comercial are ├«n vedere raporturile dintre profesioni╚Öti. Prin profesioni╚Öti ├«n╚Ťelegem persoanele juridice, sau dup─â caz, persoanele fizice supuse ├«nregistr─ârii la registrul comer┼úului (PFA, II, IF).┬á

Dreptul societar are ├«n vedere modul ├«n care sunt ├«nfiin╚Ťate, func╚Ťioneaz─â ╚Öi sunt organizate societ─â╚Ťile comerciale.┬á

C├ónd vorbim de dreptul comercial sau societar avem de-a face cu no╚Ťiuni ╚Öi mecanisme complexe ce necesit─â o cunoa╚Ötere aprofundat─â a principiilor ce stau la baza Legii 31/1991 dar ╚Öi┬á o g├óndire strategic─â ╚Öi creativ─â necesar─â oric─ârui avocat specializat ├«n dreptul comercial sau societar.

servicii oferite:

întrebări frecvente.

Ce pot face dac─â exist─â ne├«n╚Ťelegeri grave ├«ntre asocia╚Ťi care ├«mpiedic─â func╚Ťionarea societ─â╚Ťii?

Pe l├óng─â posibilitatea retragerii tale din societate, po╚Ťi s─â apelezi ╚Öi la instan╚Ťa de judecat─â ├«n vederea dizolv─ârii┬ásociet─â╚Ťii (SRL) ├«n conformitate cu art. 227 lit. e) din Legea 31/1990.

Care este cea mai eficient─â metod─â de recuperare a crean╚Ťelor?

Cea mai eficient─â metod─â de recuperare a crean╚Ťelor este procedura ordonan╚Ťei de plat─â. Este o metod─â rapid─â,┬áieftin─â┬á╚Öi implicit eficient─â┬áde a ob╚Ťine un titlu executoriu. Pentru detalii suplimentare cite╚Öte acest articol.

 

Pentru c─â instan╚Ťele sunt riguroase cu analiza ordonan╚Ťelor (ex: unele instan╚Ťe resping ordonan╚Ťele ce au la baz─â facturi nesemnate de debitor) eficien╚Ťa acestei metode este condi╚Ťionat─â de folosirea ei ├«n cazurile ÔÇ×corecteÔÇŁ.

 

Astfel, procedura ordonan╚Ťei de plat─â presupune o procedur─â simplificat─â care are o tax─â de timbru fix─â de 200 lei ╚Öi se judec─â de urgen╚Ť─â.

 

Ca ╚Öi condi╚Ťie este necesar s─â fie vorba despre o crean╚Ť─â const├ónd ├«ntr-o sum─â de bani ╚Öi s─â fie cert─â, lichid─â ╚Öi exigibil─â.

 

NB!┬áDac─â ave╚Ťi o factur─â nesemnat─â de destinatar (neacceptat─â) exist─â ╚Öansa s─â fie respins─â ordonan╚Ťa dac─â nu invoca╚Ťi argumente suplimentare (practica sau uzan╚Ťele ├«ntre societ─â╚Ťi, etc.) ┬áCite╚Öte acest articol pentru mai multe detalii.

 

Cum pot s─â m─â retrag dintr-un SRL?

Asociatul se poate retrage din societate în următoarele cazuri:

 

a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;

 

b) cu acordul tuturor celorlal╚Ťi asocia╚Ťi;

 

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.

 

De precizat c─â drepturile asociatului retras, cuvenite pentru p─âr╚Ťile sale sociale, se stabilesc prin acordul asocia╚Ťilor ori de un expert desemnat de ace╚Ötia sau, ├«n caz de ne├«n╚Ťelegere, de tribunal.

Cum poate fi exclus un asociat dintr-un SRL?

Excluderea se pronun╚Ť─â prin hot─âr├óre judec─âtoreasc─â la cererea societ─â╚Ťii sau a oric─ârui asociat ├«n urm─âtoarele cazuri:

 

  • intervine f─âr─â drept ├«n administrarea societ─â╚Ťii
  • ├«ntrebuin╚Ťeaz─â, f─âr─â acordul celorlal╚Ťi asocia╚Ťi, capitalul, bunurile sau creditul societ─â╚Ťii ├«n folosul s─âu
  • particip─â, f─âr─â consim╚Ť─âm├óntul celorlal╚Ťi asocia╚Ťi, ca asociat cu r─âspundere nelimitat─â, ├«n alte societ─â╚Ťi concurente
  • asociatul care, pus ├«n ├«nt├órziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
  • dac─â asociatul este ├«n stare de faliment sau devine incapabil
  • asociatul administrator care comite fraud─â ├«n dauna societ─â╚Ťii sau se serve╚Öte de semn─âtura social─â sau de capitalul social ├«n folosul lui sau al altora.
Este valabil contractul nesemnat în activitatea afacerii mele?

Pe scurt ╚Öi ├«n principiu, da, conform Codului de procedur─â civil─â, ├«nscrisul nesemnat are valoare probatorie dac─â este folosit ├«n mod obi╚Önuit ├«n exerci╚Ťiul activit─â╚Ťii tale. Legea are ├«n vedere c─â rapiditatea circuitului comercial impune lipsa unor formalit─â╚Ťi excesive, astfel c─â po╚Ťi dovedi un contract cu diverse alte acte sau fapte juridice (facturi, registre contabile etc.)

 

Ca excep╚Ťie, nu are valoare probatorie ├«nscrisul nesemnat ├«n cazul ├«n care legea impune obligativitatea formei scrise pentru probarea lui.

Ce este ordonan╚Ťa de plat─â ?

Procedura ordonan╚Ťei de plat─â presupune o procedur─â simplificat─â pentru ob╚Ťinerea unui titlu executoriu pentru o crean╚Ť─â cert─â, lichid─â ╚Öi exigibil─â const├ónd ├«ntr-o sum─â de bani. Pentru detalii suplimentare cite╚Öte acest articol.

 

Aceast─â procedur─â are tax─â de timbru fix─â de 200 lei ╚Öi se judec─â de urgen╚Ť─â.

 

Reprezint─â una dintre cele mai eficiente metode de recuperare a crean╚Ťelor.

 

NB!┬áDac─â ave╚Ťi o factur─â nesemnat─â de destinatar (neacceptat─â) exist─â ╚Öansa s─â fie respins─â ordonan╚Ťa dac─â nu invoca╚Ťi argumente suplimentare (practica sau uzan╚Ťele ├«ntre societ─â╚Ťi, etc.)

Ce este contractul de prest─âri servicii?

Contractul de prestări servicii este contractul prin care o parte, denumită prestator, se obligă să presteze anumite servicii unei alte părţi, denumite beneficiar, în schimbul unui preţ

Ce fac dac─â nu am contract scris?

La nivel de principiu contractul este valabil chiar dac─â nu are o form─â scris─â, ├«ns─â ├«n acest caz este mai greu de dovedit existen╚Ťa acestuia. Exist─â ├«ns─â situa╚Ťii ├«n care po╚Ťi s─â dovede╚Öti existen╚Ťa unui contract cu alte mijloace de prob─â (martori, coresponden╚Ťa dintre p─âr╚Ťi).

Se poate încheia un contract fără ca cealaltă parte să-l semneze?

La nivel de principiu, da, ├«n conformitate cu art. 1186 Cod Civil contractul se considera╠ć ├«ncheiat ├«n momentul ├«n care destinatarul ofertei sa╠ćv├órs╠žes╠žte un act sau un fapt concludent, fa╠ćra╠ć a-l ├«ns╠žtiint╠ža pe ofertant, dac─â, ├«n temeiul ofertei, al practicilor statornicite ├«ntre pa╠ćrt╠ži, al uzant╠želor sau potrivit naturii afacerii, acceptarea se poate face ├«n acest mod.

Are valoare probatorie factura nesemnată de destinatar în lipsa unui contract?

Da, factura chiar nesemnat─â de c─âtre destinatar poate avea valoare probatorie dac─â este folosit─â ├«n mod obi╚Önuit ├«n exerci╚Ťiul activit─â╚Ťii acestuia ╚Öi legea nu impune obligativitatea formei scrise pentru probarea contractului.┬á

 

Pentru detalii citește acest articol.

 

Baz─â legal─â: Art. 277 alin 2 din Codul de procedur─â civil─â.

Este de ajuns dac─â am factur─â dar nu am contract?

La nivel de principiu da. Fie c─â este semnat─â sau nu de c─âtre destinatar, factura are poten╚Ťialul de a dovedi contractul ╚Öi implicit raportul juridic dintre p─âr╚Ťi.

Alte întrebări?

Te așteptăm să ne contactezi, prin orice mijloc de comunicare, oricând, de oriunde.